10 milyon TL’ye çok yaklaştı ama…

Geçtiğimiz hafta, Phillips, ABD’nin New York kentindeki genel merkezinde çağdaş sanat yapıtlarından oluşan iki art geriye müzayede düzenledi. Bu satışlar, toplamda 7 milyon dolar gelir sağladı. Kasım ayında gerçekleşecek büyük müzayedeler kadar ilgi çekmese de, bu müzayedeler gelecek ay piyasalarda görülebilecek eğilimler hakkında ipuçları veriyor.

BEKLENENİN ALTINDA SONUÇLAR

Phillips uzmanları, geçen hafta müzayedeye çıkan 200’den fazla yapıttan toplamda 9 milyon dolara kadar gelir bekliyordu. Fakat 50’ye yakın eser satılamadı ve toplam çekiç fiyatları yalnızca 5 milyon doları biraz geçti. Bu durum, Kasım ayı müzayedeleri için pek de umut verici görünmüyor.

Birçok rapor, sanat piyasasının düşüşte olduğunu öne sürüyor. Yapılan bir ankete nazaran, müzayede konutlarının satışları 2023’ten bu yana yüzde 20’den fazla düştü. Günlük müzayedeler, piyasada olan biteni yansıttığı için birçok kişinin kaygıyla beklediği bu düşüşün daha fazla ispatını sunuyor.

OLUMLU GELİŞMELER DE VAR

Bununla birlikte, Phillips günlük müzayedelerinde birtakım olumlu haberler de vardı. Tanınmamış sanatkarlar bile kimi koleksiyoncuların alımlarını azaltmasına karşın öne çıkmayı başardı.

ÜNLÜ SANATKARLAR İLGİ GÖRMEYE DEVAM EDİYOR

Richard Prince ve George Condo üzere ünlü isimlerin yapıtları yeniden âlâ sonuçlar elde etti. Prince’in iki yapıtı satıştaydı ve Untitled (de Kooning) 279 bin 400 dolara alıcı buldu.

Condo’nun ise üç yapıtı satışa çıktı, Stepmonk’s Diary de 279 bin 400 dolara satıldı. Prince ve Condo’nun tüm yapıtları iddiaların üzerinde fiyatlara satıldı.

YÜKSELEN İSİMLER GÜÇLÜ PERFORMANSLAR SERGİLİYOR

Niş bir izleyici kitlesine sahip yeni isimler de dikkat cazip satışlar yaptı. En kıymetli lotlardan biri, 30 yaşındaki ressam Daisy Parris’e aitti. Nisan ayında Hauser & Wirth’te bir küme stantta yer alan Parris’in I’d Rather Get No Sleep Next to You Than Sleep Alone isimli yapıtı, 254 bin dolara satıldı.

Sanatçının mesleğinin şimdi başında olduğu göz önüne alındığında bu sayı epey yüksek. 2022’de sanatkarın New York’taki birinci galeri standında gösterilen bu triptik, New Yorker’da yer bulmuş ve Joan Mitchell ile karşılaştırılmıştı.

EN ÇOK TEKLİF ALAN SANATÇILAR

En fazla teklif alan on sanatkardan üçü (Moira Dryer, Jörg Immendorff ve Ron Gorchov) vefat etmiş durumda. Başka sanatkarlar ise Sara Anstis, Bernadette Despujols, Jordy Kerwick, Thilo Heinzmann, Chase Hall ve Violeta Maya. Bu on sanatkarın tamamı ressam.

YENİ REKORLAR KIRILDI

Parris, Dryer ve fotoğrafçı Deana Lawson için yeni rekorlar kırıldı. Lawson’ın 2017 tarihli Portal isimli yapıtı, 40 bin 600 dolara satıldı. Fotoğrafta deri bir kanepeye açılmış bir delik tasvir ediliyor.

(Ambera Wellman, Simper II, 2016)

BEKLENTİLERİ KARŞILAMAYAN ESERLER

Birçok eser ise kestirim edilen yüksek fiyatlara ulaşmakta zorlandı. Carroll Dunham’ın Down (Mound E) isimli yapıtı 99 bin dolara, Manolo Valdés’in Daphne I isimli yapıtı ise 150 bin dolara satıldı. Bu eserler için başlangıç varsayımları sırasıyla 100-200 bin dolardı.

Geçen Çarşamba New York’ta gerçekleştirilen satışlarda 200 yapıttan 105’i iddia edilen düşük fiyatların altında satıldı. Prince üzere büyük isimler beklenen fiyatları yakalasa da, genç sanatkarların evvelki yıllardaki yükselişi azalmış üzere görünüyor.

Ambera Wellmann, toplu figürlerle tanınan tablolarıyla bilinen bir ressam. Hauser & Wirth’e katılan ve şu anda Gwangju Bienali’nde yer alan Wellmann’ın 2016 tarihli yapıtı Simper II, 27 bin 900 dolara satıldı ve beklenen fiyatın altında kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir