3 bin 500 yıllık Mısır firavununun yüzünü yeniden yarattılar

Bilim insanları, Hükümdarlar Vadisi’ni kuran 3 bin 500 yıllık Mısır firavununun yüzünü yine yarattı. Mısır’ın 18. Hanedanlığının ikinci hükümdarı olan I. Amenhotep’in, mumyalanarak itinayla saklanmadan evvel 35 yaşlarındayken 3.500 yıl evvel öldüğü düşünülüyor.

3500 YILLIK FİRAVUNUN YÜZÜNÜ DİJİTAL ORTAMDA CANLANDIRDILAR

Mısır’da 18., 19. ve 20. hanedanların çabucak hemen bütün firavunlarının mezarının bulunduğu  Krallar Vadisi’ne birinci gömülen kişi olan I. Amenhotep, öldükten sonra ilah olarak tapınılmaya başlandı;  çünkü hükümdarlığı sırasında Mısır’ı yeni bir barış ve refah çağına sokmuştu. 

Brezilyalı grafik dizayncı Cicero Moraes, Amenhotep’in yüzünü dijital olarak tekrar oluşturarak 3 bin 500 yıl sonra birinci sefer ortaya çıkardı.

Adli yüz rekonstrüksiyonu konusunda uzmanlaşmış Brezilyalı 3D dizayncı Cicero Morares, çeşitli tekniklerle oluşturulmuş yüzleri harmanlayarak bu imgeleri oluşturdu.

CANLI DONÖRLERDEN TOMOGRAFİ TARAMA ALINDI

Yöntemlerden biri, canlı donörlerden alınan bilgisayarlı tomografi (BT) tarama datalarının alınması ve Firavun’un kafatasına dağıtılmasını içeriyor.

Bir oburu ise anatomik deformasyon ismi verilen bir teknikti; bu teknikte, donörün başının dijital olarak yine oluşturulması ve kafatasının Firavun’unkiyle eşleşmesi sağlanıyor.

Bu formül, 2021 yılında Amenhotep’in kafatasının BT taramaları sayesinde mümkün oldu.

Morares’in eş muharriri, Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden arkeolog Michael Habicht, taramalarda vefat nedeni belirtilmediğini lakin vefat yaşının yaklaşık 35 olarak kestirim edildiğini ve vefattan sonra aldığı bir dizi yaralanmanın ‘muhtemelen mezar soyguncuları yahut mumyayı daha sonra tekrar saran mumyalayıcılar tarafından’ meydana geldiğini söyledi.

Habicht, ayrıyeten Amenhotep’in yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda olduğunu, dişlerinin yeterli durumda olduğunu ve kıvırcık saçlara sahip olduğunu da kelamlarına ekledi. 

Morares, “Tüm projeksiyonlardan gelen bilgileri birleştirerek son büstü oluşturduk ve yapıyı tarihi kostümle tamamladık” dedi. 

Morares, Firavun’un yüzünü ortaya çıkardığında, bunun heykellerde tasvir edilen yaradanla uyuşmadığını fark etti.
‘Amenhotep I üzere birçok mumyada retrognatizm yahut üst çenenin önde olması görülüyor ve bu durum ekseriyetle heykellerde uyumlu bir biçimde yansıtılmıyor’ dedi.

MISIR’IN ALTIN ÇAĞINDA KARAR SÜRDÜ

Amenhotep I’in  saltanatı, babası Ahmose I’in Hiksos istilacılarını kovması ve Mısır’ı muvaffakiyetle yine birleştirmesinin akabinde geldi ve antik Mısır için bir tıp altın çağı temsil etti.

‘Yeni Krallık’ hem varlıklı hem de inançlı bir yerdi; tıpkı vakitte I. Amenhotep, hem Libya’ya hem de Kuzey Sudan’a karşı dini bir inşa ve başarılı askeri hareketlere de önderlik etti.

Amenhotep’in ismi, ‘Amun tatmin oldu’ manasına geliyordu; bu söz, eski Mısır’ın hava yaradanına atıfta bulunuyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir