9 aylık bebeğin bağırsağı düğümlendi! Ameliyatsız tedavi edildi

Çorum’da birinci defa bağırsak düğümlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılan 9 aylık çocuk ameliyatsız tedavi formülüyle sıhhatine kavuştu.

Edinilen bilgilere nazaran, kanlı ishal ve genel durum bozukluğu nedeniyle Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan 9 aylık bebeğe halk ortasında “bağırsak düğümlenmesi’’ olarak bilinen invajinasyon tanısı konuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda invajinasyonun düzeltilmesi için transrektal yoldan süreç yapılması kararı alındı. Radyoloji Kliniği Eğitim Vazifelisi ve Çocuk Radyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Altan Güneş ve Çocuk Cerrahisi Kliniği Eğitim Vazifelisi Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar tarafından acil serviste bebeğin düğümlenen bağırsağı ameliyata gereksinim kalmadan tedavi edildi.

Konu hakkında bilgi veren Çocuk Radyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Altan Güneş, “İnvajinasyon yahut halk ortasındaki ismiyle barsak düğümlenmesi, çocuk hastalarda sık görülen, erken teşhis ve tedavi gerektiren, ekseriyetle kanlı ishal, karın ağrısı ve genel durum bozukluğu üzere şikayetlerle hastaneye müracaat sebebi olan, tedavi edilmediği takdirde barsak delinmesi, barsak kaybı ve ağır olaylarda mevte kadar gidebilecek önemli bir acil durumdur. Tedavisinde ameliyata alternatif seçeneklerden birisi olarak ultrasonografi eşliğinde redüksiyon seçkin merkezlerde uygulanan bir tedavi yoludur. Bu sayede hastaların hastanede kalış mühleti azalmakta, hastalar cerrahi prosedürlerin olumsuz yan tesirlerinden korunmakta ve süratle, bazen tıpkı gün iyileşebilmektedirler’’ dedi.

Başhekim Prof. Dr. Sinan Zehir ise Çorum’da birinci kez uygulanan bu faal tedavi usulünü muvaffakiyetle uygulayan Doç. Dr. Altan Güneş ve Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar’a teşekkür ederken hastanemizde tüm ünite ve kısımlarda her geçen gün yeni tıbbın gerektirdiği formda yeni uygulamaların artarak ve çeşitlendiğini belirtti.

Çocuk Radyolojisi Uzmanı Dr. Güneş’in öğretim üyesi takımına katılmasıyla radyolojik çocuk hastalıkları teşhisinde hastanenin büyük kazanım sağladığını belirten Başhekim Prof. Dr. Zehir, bu çerçevede hastaneye yeni kazandırılan tıbbi aygıtlar yanı sıra, ünite ve üniteler ile Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Türkiye’nin seçkin sıhhat merkezleri ortasındaki yerini pekiştirdiğini kelamlarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir