Kuzey Tunçelli’yi Harvard istedi! Bob Bowman peşine düştü

Türkiye, olimpiyat tarihinde birinci kere yüzme finalinde bir atletiyle yer aldı. 1500 metre özgür finalinde evvelki gün havuza giren Kuzey Tunçelli, beşinci bitirdiği yarışta havuzdan gençler dünya rekoruyla çıktı.

16 yaşındaki yüzücünün antrenörü Aykut Çelik, tarihi yarışın akabinde bulunduğu Paris’ten Milliyet’in sorularını yanıtladı. Ortaya çıkan 14.41.22’lik sonucun kendileri açısından sürpriz olmadığını hatta daha güzelini hedeflediklerini belirten Çelik, “Aslında biz 14.38’lik bir derece bekliyorduk ki, bunu yapmış olsa aslında bronz madalyayı alacaktı (İrlandalı Wiffen 14.39 ile bronzun sahibi oldu).” dedi. 

Bu durumun ortaya çıkma sebebi konusunda itirafta bulunan tecrübeli çalıştırıcı “Bir taktik yanılgısı yaptık. 200 ve 800 metre ortasını o biçimde geçmeyecek halde hesaplamıştık. Orada aldatıcı bir sürü faktör devreye girdi. Yarışın favorisi Wiffen’di, onun açık orta gideceğini düşünmüştük. Wiffen gidecek Kuzey 5-6 metre gerisinden takip edecekti. Bu kısımdan sonra toparlandık lakin fark açılmıştı, kapatamadık. Düşündüğümüz biçimde cereyan etse bizim derecemiz 38-39 olacaktı” diye konuştu.

Uluslararası yüzme topluluğunun, Kuzey Tunçelli’nin çıkışının farkında olduğunu ve bir çok yerden tebrik bildirileri aldıklarını belirten Çelik, genç atletin şimdi lise ikinci sınıfta bulunduğunu belirterek “Şu anda başta Harvard olmak üzere Amerika’dan teklif yapan 56 tane üniversite var. Bunlar karşılaşmalarda atletin kendi okullarını temsil etmesini, bu bağlamda da kendisinin burslu okutmayı istiyorlar” tabirlerini kullandı.

Amerikalı rekortmen yüzücü Michael Phelps’in antrenörü olarak ünlenen Bob Bowman ile ilgili de bir itirafta bulunan Aykut Çelik şöyle konuştu: “Bowman yarışın akabinde gelip atletimizi tebrik etti. Baktım, şüphelendim; Kuzey dedi ki ‘Hocam bana biraz evvel teklif etti’ dedi. Teksas’ı teklif etmiş, Teksas Üniversitesi için teklif etmiş.”

2028’E KADAR MOTAMOT DEVAM

Amerika’da bir çok eğitim kurumu, genç sporcuyu bünyesine katmak isterken; Kuzey Tunçelli’nin yakın bir gelecekte bu imkanı kıymetlendirme üzere bir kanısı bulunmuyor. Kocaeli’de lisede eğitimine devam eden atletin bu husustaki durumunu Aykut Çelik şu sözlerle lisana getiriyor: “Ailenin bana söylediğine nazaran 2028’e kadar bunu düşünmüyor. Ben de bu bağlamda o tarihe kadar planımızı yapıyorum.”

“BİLİMLE YÜRÜYECEĞİZ”

Genç atletin elde ettiği başarılarla çıtanın yükseldiğini belirten antrenörü, buna paralel olarak metotlarının da çeşitlenmesi gerektiğini lisana getirdi. Aykut Çelik “Fizyoterapist, kondisyoner, psikolog, biyo-mekanikçi uzmanları yanımda istiyorum. Alışılmış bunu kulüp ve federasyon ne kadar karşılayacak bilemiyorum. Kuzey ile idmana giderken beş bireyle gideceğiz” diyerek şöyle etti: 

“Eskiden yüzmede kusurlar gözle yakalanabiliyordu fakat artık artık o kadar süratli yüzülüyor ki, o yanlışlar yakalanamayabiliyor. Bu tip bir takımla bundan sonra profesyonel olarak çalışmamız gerekiyor. Bu olursa atlet olimpiyatta başarılı oluyor. Çok çalışacağız ve âlâ şeyler yapacağız. Bilimi hiç bir vakit kenara koymayacağız, daima bilimle yürüyeceğiz.”

FATURALARI FENERBAHÇE ÖDÜYOR

Kuzey Tunçelli’nin sarı-lacivertlilerin sportmeni olmasına rağmen çalışmalarını Kocaeli’deki Yıldızlar Yüzme Kulübü’nde sürdürdüğünü belirten Aykut Çelik, ‘Fenerbahçe havuzumuzun doğalgazını, elektriğini karşılıyor’ dedi.

Kocaeli’ndeki Yıldızlar Yüzme Kulübü’nün antrenörü olan Aykut Çelik, Kuzey’in yetiştiği bu kulüple bağının hala kopmadığını anlatıyor. Genç atlet geçtiğimiz sene Fenerbahçe Kulübü bünyesine geçmiş olsa da, idmanlarını hala Kocaeli’ndeki kendi havuzlarında sürdürdüğünü aktarıyor ve bu bağlamda sarı-lacivertlilerin yüzmede oluşturdukları modele övgüde bulunuyor.

Aykut Çelik “Bizim kulübümüzde çalışan ve Fenerbahçe’nin sportmeni olan 5-6 yüzücümüz daha var. Burada yüzüyor ve yarışlara burada hazırlanıyorlar. Yalnızca bizde değil İzmir’de, Ankara’da ve beş başka kentte de bu türlü… Fenerbahçe’nin bu modeli çok hoş. Evvelden şunu yapardı; kendisi İstanbul’a getirirdi lakin anasından ayırırdı, babasından ayırırdı. Çocuk Anadolu’dan gelmiş Kalamış’ta kalıyordu. Genç bir insanı orada uyaran bir çok faktör olduğunu hesaba katmak gerekiyor. Bu yüzden oralar performans yeri olamaz” dedi. 

Kuzey Tunçelli’nin antrenörü şöyle devam etti: “Artık bu türlü yapmak yerine sporcuyu ailesinin yanından ayırmıyor fakat ne yapıyor hem sporcuyu hem de kulübü destekliyor. Havuz işletmesi çok güç, güç kaynaklarında dayanakları oluyor. Fenerbahçe doğalgazımızı ve elektriğimizi karşılıyor. Onlar olmasa biz havuzumuzu işletemezdik zaten. Fenerbahçe kulübü yüzmedeki bu modeli bir çok farklı kentte bu biçimde uyguluyor ve bu model çok gerçek bir model.”

“KÜRSÜDE OLACAĞIZ KİMSE ENGELLEYEMEZ”

Kuzey Tunçelli’nin şimdi çok genç olduğunu hatırlatan Aykut Çelik, atletin önünde kaç olimpiyatlar bulunduğuna dikkat çekti. Kardeşi yüzme bilmediği için boğularak hayatını kaybeden ve o da öbürleri boğulmasın diye yüzme öğretmeye karar veren Çelik “Biz bir dahaki olimpiyatta kürsüdeyiz, net söylüyorum. Hiç bir güç engelleyemez bizi” dedi. Kuzey’in yarışını dünya rekorunu kırarak kazanan yirmi dört yaşındaki Bobby Fink’in bir sonraki olimpiyatlarda da muhtemelen havuzda bulunacağını kendisine ilettiğimiz Çelik, bu mevzuda şunları söyledi: 

“Bizim derecemiz artık 30’larda olmayacak bunun bilinmesi gerekir. Bizim derecemiz yirmilerde olacak. Kuzey de aslında kendisi dünya rekoru kıracağını söylüyor. Hasebiyle Fink’in olması da bir şey değiştirmeyecek. Bundan sonra oburlarının oyun planları ve taktikleri bizim etrafımızda kurulur. Öbürleri bizi bir kenara bırakır kendi ortalarında yaparlar.”

MICHAEL PHEPS ÜZERE GELİŞİYOR

Kuzey Tunçelli Vilnius’ta Avrupa Gençler Şampiyonası’nda dünya gençler rekorunu 14:41.79’luk derecesiyle kırdı. Sonrasında bunu 14.41.22’e çeken de kendisi oldu. Dünya Yüzme Şampiyonası’ndaki derecesi 14:59.76 idi. Bu derecesini 18 saniyenin üzerinde geliştirdi. Michael Phelps birinci olimpiyatında 2000’de finallere çıkmış, 200 kelebekte 5. olmuş ve madalya alamamış lakin kısa bir mühlet sonra dünya rekoru kırmıştı. Tunçelli de gelişimiyle efsane yüzücüye benzetiliyor.

YÜKSEK İRTİFADA ÇALIŞTI

Kocaeli’de yaşayan Kuzey Tunçelli olimpiyatlar için ise Erzurum’da kampa girdi ve dev tertibe Doğu Anadolu bölgesinde hazırlandı. Fransa’nın başkentindeki tertip öncesinde, son iki yıldır sık sık çalıştığı yerde yüksek irtifa kampını da geçiren genç yüzücü, dönem boyunca Palandöken Olimpik Yüzme Salonu’nda ağır idmanlar yaptı. Erzurum’da geçirdiği bu kamplar, 16 yaşındaki sporcuyu fizikî olarak oyunlara hazır hale getirirken, mental açıdan da sağlam kalmasında tesirli olarak elde ettiği başarıda kıymetli rol oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir