Columbia Üniversitesi’nde 3 dekandan ‘antisemit mecaz’ istifası

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bir sözcü, dün bir açıklama yaparak kısa iletilerinde ‘antik Yahudi düşmanlığı mecazlarına’ değindiğini söylediği üç dekanın istifa ettiğini duyurdu. İstifa eden Lisans Öğrenci Hayatı eski dekanı Cristen Kromm, Öğrenci ve Aile Dayanağı eski dekan yardımcısı Matthew Patashnick ve eski dekan yardımcısı Susan Chang-Kim, daha evvel haklarında açılan soruşturma sürerken müsaadeye çıkarılmıştı.

Reuters haber ajansının aktardığına nazaran, kelam konusu iletileşme, Columbia Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen “Kampüste Yahudi Ömrü: Geçmiş, Artık ve Gelecek” başlıklı aktiflik sırasında yapılmıştı. Bu aktifliğin sonrasında evvel Columbia’da, akabinde ABD çapında pek çok üniversitede İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik akınlarını protesto eden aksiyonlar yapılmıştı. Temmuz ayında Columbia’dan yapılan açıklamada, “Bu olay, sırf profesyonel olmayan davranış ve hisleri ortaya koymakla kalmıyor, tıpkı vakitte rahatsız edici bir formda antik antisemit mecazlara değiniyor” sözleri kullanılmıştı.

ÜNİVERSİTE SÖZCÜSÜ İSTİFALARI DOĞRULADI

Reuters haber ajansı, istifa eden üç dekanla irtibata geçemediğini, üniversite sözcüsünün ise istifaları doğruladığını fakat ayrıntı vermediğini aktardı.

ABD’de Filistin’e takviye hareketleri ve çadır kampları birinci olarak Columbia Üniversitesi’nde başlamıştı. Aylarca süren ve evvel ABD’de, akabinde da dünyada pek çok yerleşkeye yayılan aksiyonlarda İsrail’in Gazze’ye yönelik hücumlarına son vermesi, İsrail’e olan askeri takviyenin durdurulması ve üniversitelerin İsrail’in Filistin topraklarını işgalini destekleyen şirketlerle bağlarını ve ticari bağlantılarını kesmesi talepleri lisana getirilmişti. ABD polisi, hareketler sırasında Columbia’daki binaları basarak çok sayıda öğrenciyi şiddet uygulayarak gözaltına almıştı.

(REUTERS)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir