Bakan Bolat, Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğü’nü açtı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhuriyet Meydanı’nda Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğünün açılış merasiminde, Türkiye’deki 170 gümrük müdürlüğüne ek olarak yeni bir gümrük müdürlüğünün hizmete alınmasından ötürü memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Milli gelirimiz 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldi. Kişi başına ulusal gelirimiz de inşallah bu yıl 14 bin doları geçecek. Dış ticaretimiz artıyor. İhracatımızda temmuz itibariyle 261 buçuk milyar dolarlık mal ihracatı ve 106,5 milyar dolarlık hizmetler ihracatına ulaştık. İthalatla birlikte toplam dış ticaretimiz geçen yıl sonu itibariyle 620 milyar dolardı. İşte bu 620 milyar dolarlık mal akışının, ihracat ve ithalat olarak geçtiği yerler gümrüklerimiz. Gümrüklerimiz bizim iktisadi sınırlarımızdır.”

Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye’nin ticaretinin artması, iktisadın gelişmesi ve refahın artması için var güçleriyle çalıştıklarını aktardı.

Tekirdağ’ın Türkiye’nin önde gelen ekonomik güçlerinden birisi olduğunu vurgulayan Bolat, kentte 20 milyar dolarlık dış ticaretin döndüğü belirtti.

Bolat, Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğünün iş ve süreçleri hızlandırarak sanayiciye katkı sağlayacağını söyledi.

 

“6 AYDA 800 MİLYAR TÜRK LİRASI GÜMRÜK VERGİLERİ TOPLADIK”

Gümrüklerin ülkeler için kıymetli olduğunu lisana getiren Bolat, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 28’ni bizim gümrüklerimiz topluyor. Hem de nakit topluyor. Bu yıl birinci 6 ayda 800 milyar Türk lirası gümrük vergileri topladık. Bütün devletimizin harcamalarında gümrük yönetimlerinin çok değerli bir katkısı var. Türkiye’nin dünyada örnek gösterilen bir gümrük idaresi var. Batılı ülkelerden bazen geliyorlar, görmek istiyorlar. Geçen yıl ve bu yıl da bilhassa gurbetçilerimizin geliş ve gidişlerinde yığılma olmaması açısından takımlarımızı üç kata artırdık. İçişleri Bakanlığı kadrolarını iki katı arttırdık. Dönüşlerde bazen komşu ülkeleri gümrük yönetimlerinde işler çok süratli gitmeyince bir ölçü yığılma olabiliyor lakin 7/24 ve üç katı çalışanla gurbetçilerimizi de rahatça yolcu etmeye çaba ediyoruz. Toplam 428 milyon ton mal Türkiye’nin gümrüklerinden geçiyor. Bu malların bedelinin 620 milyar . Türkiye’nin Gümrük Yönetimleri 183 milyon yolcuya hizmet veriyor ve yaklaşık 12 milyon araç Türkiye’nin gümrüklerinden giriyor yahut çıkıyor. Böylesine ağır bir hizmet görülüyor. Böylesine canla başla çalışan gümrük çalışanlarımızla bu yıl da birinci 7 ay prestijiyle 95 milyon yolcu ve 6,5 milyon aracın geçişleri muvaffakiyetle gerçekleştirildi.”

Bolat, bakanlık olarak gümrüklerden uyuşturucu yahut yasa dışı kaçak eserlerin gelmesini engellediklerini vurguladı.

Türkiye’de vazifeye geldikleri son bir yılda 43 milyar 200 milyon lira kıymetinde kaçak eşya yakalandığını anlatan Bolat, bunun 18 milyarını uyuşturucu eserlerinin oluşturduğunu gümrüklerde uyuşturucuya geçit vermeyerek çocukların ve gençlerin zehirlenmesini engellediklerini söyledi.

Ticaret Bakanlığı olarak çiftçilere destek hedefiyle bu yıl buğday ithalatını durdurduklarını hatırlatan Bolat, şöyle devam etti:

“Amacımız içeride çiftçilerimiz beklediği fiyatların, gelirlerin elde edilmesi, düşmemesi. Sanayicileri çiftçilerimizden buğday almaya zorladık bu manada. Bu da çiftçilerin alın terinin pahasını bulması uğraşıydı. Tıpkı biçimde ayçiçeğinde de Trakya Birlik ve vekillerimizle birlikte uyum içindeyiz. Ham yağ üreticileri, endüstriciler de var. Mutabakatla orada da sanayicilerin yerli ayçiçeği alması kaidesiyle ve bunu belgelendirmesi koşuluyla ayçiçeği elimizdeki stoklar biteceği vakit onlara ithalat hakkı, gelecek sene başında kontenjan vereceğimizi tabir ettik. Buradaki gayemiz de endüstriciler Trakya’nın, Türkiye’nin çiftçilerinden ayçiçeğini kıymetinde alsınlar. Fiyatların düşmesine asla müsaade etmeyeceğiz diye bu iletileri verdik.”

Konuşmaların akabinde Bolat ve iştirakçiler açılışı yapılan gümrük müdürlüğünde incelemelerde bulundu.

Programa, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Çiğdem Koncagül ve Gökhan Diktaş ve gümrük çalışanları katıldı.

Bakan Bolat, daha sonra AK Parti ve MHP’nin Marmaraereğlisi ilçe başkanlıklarını, Marmaraereğlisi Belediyesini ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir