‘Yapay zekâ da İstanbul Sözleşmesi der’

Türkiye Sudenaz A’nın (19) Manisa’da sokak ortasında darp edildiği imgeleri konuşurken Tekirdağ’dan da bir bayan cinayeti haberi geldi. 38 yaşındaki, iki çocuk annesi Elif Dim, evli olduğu erkek tarafından dövülerek katledildi. Saldırgan Hasan Dim olay yerinden kaçtı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise Moğolistan’da katıldığı Dünya Bayanlar Forumu’nda yaptığı açıklamada, bayana yönelik şiddetle gayrette yapay zekâdan faydalanacaklarını söyledi. AKP iktidarı Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden tüm itirazlara karşı çıkarmışken Göktaş, gelecek ay geniş çaplı saha araştırması başlatacaklarını, dataların yapay zekâ yardımıyla tahlil edilerek önleyici bir sistem kurulacağını, sistemden çıkacak sonuçlara nazaran siyasetler üretileceğini söyledi.

Cumhuriyet’e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, yapay zekânın önereceği siyasetin da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması olacağına dikkat çekti. Güllü, “Şiddet datalarını girip de vilayetler bazında bir demografik harita oluşturulacaksa başarılı olur doğal ki. Türkiye’nin yapılarına hâkim bir yapay zekânın birinci söyleyeceği şey ‘İstanbul kontratını uygulayın’ olacaktır. Uygulama, bu irade hayata geçirilirse tesirli olur. Fakat bayan siyasetlerine dair bu iradeyi şu ana kadar ne bakanlıktan ne iktidardan gördük” dedi. Güllü, “Gerçekten bu bahis için gayret sarf edilecekse işbirliği yapmaya hazırız. Fakat daha geçen hafta sokak ortasında şiddete uğrayan bayan için hamileliği öne çıkaran fikir yapısının karar sürdüğü bir iktidar var” sözlerini kullandı.

MANİSA’DA SUDENAZ İÇİN EYLEM

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Sudenaz A. için dün Manisa’da hareket düzenledi. Basın açıklamasında, “6284’ü sonuna kadar uygulatacağız. Ömer Çelik diyor ya şiddeti izleyenlerin durumu vahim. Geçtiğimiz günlerde mecliste bir milletvekili şiddete maruz kaldı. Onu muhafazaya giden bir bayan milletvekili de orada şiddete uğradı. Sizin durumunuz vahimin de ötesindedir. Bayan şiddeti son bulana kadar çabadan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir