Rus askeri sırları tehlikede: Kullanıcı verilerini teslim etmeyi kabul etti

Çevrim içi iletileşme platformu Telegram, kullanıcılarının internet IP adreslerini ve telefon numaralarını içeren dataları “geçerli yasal talepleri” olan yetkililere vereceğini açıkladı.

Telegram’ın Kurucu ve CEO’su Pavel Durov, Fransa’da tutuklandıktan sonra yaptığı açıklamada, bu kararın hatalıların hamasetini kırması gerektiğini belirtti.

“Kötü niyetli şahısların neredeyse bir milyar kullanıcı için platformumuzun bütünlüğünü tehlikeye atmasına müsaade vermeyeceğiz” açıklamasında bulunan Durov, çok küçük bir kullanıcı kitlesinin yasadışı platformun imajını berbat etkilediğini ve kullanıcılarının çıkarlarını riske attığını tabir etti.

Rus, Fransız ve Birleşik Arap Emirlikleri pasaportlarına sahip olan 39 yaşındaki milyarder Durov, iletileşme platformunun “sorunlu içeriklerini” kaldırdığını da kelamlarına ekledi.

 

RUSYA’DA TANINAN

2013 yılında kurulan Telegram, özel irtibat ve sansürsüz haber kaynağı olarak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu’da büyük bir popülarite kazandı. Uygulama, Rus ve Ukraynalı savaş propagandacıları tarafından yaygın olarak kullanılırken, bilhassa Rus ordusunun savaş alanı bağlantısında de tercih edildi. Lakin bu hafta Ukrayna, devlet tarafından verilen aygıtlarda Telegram’ı yasakladı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu (RNBO), Rusya’nın iletileri silindikten sonra bile ele geçirebilmesi üzere tehditleri “en aza indirmek” emeliyle bu yasak kararını aldığını duyurdu. RNBO’dan yapılan açıklamada, “Telegram, düşman tarafından siber akınlar, kimlik avı ve makus hedefli yazılım dağıtımı, kullanıcı coğrafik pozisyonu ve füze saldırısı düzeltmesi için faal olarak kullanılıyor” denildi.

Telegraph’ın “Telegram’ın kullanıcı datalarını teslim etmeyi kabul etmesinin akabinde Rus askeri sırları riske girdi” başlıklı haberine nazaran, Rusya’nın, uygulamanın şifreli irtibatında bir ayrıcalığa sahip olabileceği ve Batı’nın Durov’a birebir ayrıcalığı sağlaması için baskı yaptığı istikametinde argümanlar bulunuyor.

Sürgündeki Rus gazeteci Andrey Soldatov, 2018’de Rusya’da yasaklanan Telegram’ın 2020 yılında tekrar açılmasına Durov’un Rusya’ya sağladığı şifreli haberleşme ayrıcalığı olduğunu öne sürdü.

İngiltere’nin Moskova’daki eski savunma ataşesi John Foreman, Durov’un tutuklanmasına üç Rus yetkili kümesinin öfkelendiğini söyledi. Foreman, Rus yetkililerin öfkelenmesinin sebebinin gerisinde, Batı’nın Telegram’a sızarak askeri sırlara erişebileceğinden kaygı etmesinin yer aldığını belirtti.

FRANSA’DA TUTUKLANDI

Durov, 24 Ağustos’ta Paris dışındaki Le Bourget havaalanına özel bir jetle gelirken tutuklandı. Fransız savcılar, Durov’u platformda kabahat faaliyetlerine imkan sağlamakla suçladı. Kendisine yöneltilen suçlamalar ortasında çocuk istismarı manzaralarının yayılması, uyuşturucu kaçakçılığına kabahat iştiraki ve kanun yaptırımlarına uymamak da yer aldı. Durov, suçlamaları reddederek, platformda üçüncü şahıslar tarafından işlenen cürümlerden kendisini sorumlu tutmanın “şaşırtıcı” ve “yanlış yönlendirilmiş” olduğunu belirtti.

Durov, savcıların taleplerine boyun eğerek, 6 Eylül’de Telegram’ın “yakındaki kişiler” özelliğini, kullanıcılara “botlar ve dolandırıcılar” yerine “meşru işletmeler” sunacak formda değiştireceğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir