Alaattin Aktaş: Asıl amaç vadesi gelecek borçları ödemekte bir sıkıntı görülmesi ve uzun vadeli kağıtlarla değiştirme isteği mi?

T24 Ekonomi

Ekonomim muharriri Alaattin Aktaş,  Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın on yıl vadeli tahvil ihracı için dört yabancı bankaya verdiği yetki ve merkezi idarenin borç stokuna ait olarak, ”On yıl vadeli borçlanmaya gidilmesinin nedeni sanki yakın vakitte vadesi gelecek yüklü ödemeleri kağıt değişimi yoluyla ötelemek olabilir mi?” dedi. 

Merkezi idarenin borç stokunun ağustos sonu prestijiyle 122 milyar dolar olduğunu aktaran Aktaş, yazısında şunları söyledi:

”Ağustos sonundaki bakiyesi 122 milyar dolar olan, daha evvel en yüksek seviyeye 123.6 milyar dolarla temmuz sonunda çıkan merkezi idare borcu için şimdiye kadar ne ödenmiş dersiniz? Maliye’nin sayfasında 2005’ten bu yana olan ödeme dataları var, buna nazaran 2005’ten bu yılın ağustos ayı sonuna kadar geçen yirmi yıla yakın süredeki toplam ödeme 234.6 milyar dolar olmuş. Bu fiyatın 145.1 milyarı anapara, 89.5 milyarı faiz.

Yazımda tablosu da yer alıyor; bu borç için, yani ağustos sonunda 122 milyar dolar olan borç için bundan sonra 115.3 milyar doları anapara, 47.3 milyar doları da faiz olmak üzere tam 162.6 milyar dolar ödenecek. Dikkatinizi çekmiştir; 122 milyar borç için nasıl oluyor da 115 milyar anapara ödemesi yetiyor diye düşünmüşsünüzdür. 

On yıl vadeli borçlanmaya gidilmesinin nedeni sanki yakın vakitte vadesi gelecek yüklü ödemeleri kağıt değişimi yoluyla ötelemek olabilir mi? Bu soruya güzel makûs bir cevap verebilmek için hangi ay ne ödeneceğine bakmak gerekir. Sanki yakında yüklü ödeme var mı? Var!”

Yazının tamamını okumak için

“Mustafa Kemal çağırdı, geldik”; Kayıp bir jenerasyonun öyküsü ‘Mübadele

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir