Uzayda mahsur kalmışlardı: NASA harekete geçti

İki astronotu meskene getirmesi planlanan bir SpaceX Dragon uzay aracının perşembe günü fırlatılacağı bildirildi.

Euronews’in haberine nazaran, NASA’nın Crew-9 vazifesi başlangıçta dört kişilik bir vazife olarak planlanmıştı lakin dönüş seyahatinde Wilmore ve Williams’a yer açmak için kişi sayısı azaltıldı.

İKİ KİŞİ GİDECEKLER, DÖRT KİŞİ DÖNECEKLER

Amerikalı astronot Nick Hague ve Rus Aleksandr Gorbunov yörüngedeki laboratuvara yapılacak seyahatte Dragon kapsülünü yönetecek.

Hague, “İki kişilik bir mürettebat olarak fırlatılacağız, dört kişilik bir mürettebat olarak Dünya’ya döneceğiz,” dedi.

NASA, bu SpaceX uçuşundan çıkarılan astronotlar Zena Cardman ve Stephanie Wilson’ın ise gelecekteki vazifelerde yer alabileceğini belirtti.

ABD uzay ajansı, kararı verirken uzay uçuşu tecrübesini ve öbür faktörleri dikkate aldığının altını çizdi.

UZAYDA MAHSUR KALDILAR

Haziran ayında sekiz günlük bir misyon için yola çıkan Wilmore ve Williams, Boeing Starliner kapsüllerinde itici arızaları ve helyum sızıntıları yaşanması üzerine uzay istasyonunda mahsur kaldı. Kapsül, 6 Eylül’de onlar olmadan Dünya’ya geri döndü.

Öte yandan, SpaceX Dragon’un gelişi Wilmore ve Williams’ın çabucak kurtarılacağı manasına gelmiyor. Mahsur kalan astronotların konuta dönmek için tekrar de beklemesi gerekecek çünkü uzay aracının Şubat 2025’e kadar Dünya’ya dönmesi planlanmıyor.

Hauge, mahsur kalan astronotları Dragon operasyonlarına entegre etmenin misyonun eşsiz zorluklarından biri olduğunu söyledi.

“Yerdeki takımlar yalnızca bizi hazır hale getirmekle kalmadılar, birebir vakitte Butch ve Suni’nin Dragon’un içinde ne yapmaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olmaya başladılar bile,” diye ekledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir