Bakan Fidan: “İki devletli çözümü uygulamak için İsrail’in iyi niyetini bekleyemeyiz”

Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında gerçekleştirilen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi’nin Gazze Temas Grubu’nun, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç’le düzenledikleri toplantıda konuştu.

İsrail’in Gazze’deki “öldürme çılgınlığının” sona erme ihtimali olmaksızın devam ettiğine işaret eden Fidan, ateşkes görüşmelerinin ise çıkmaza girdiğini anımsattı.

Fidan, ateşkes teşebbüslerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından her seferinde baltalandığına dikkati çekerek, “İsrail saldırganlığını evvel Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e, artık de Lübnan’a yaydı.” dedi.

“NETANYAHU YÜZÜNDEN BÖLGEMİZ ALEVLER İÇİNDE”

“Netanyahu yüzünden bölgemiz alevler içinde.” değerlendirmesinde bulunan Fidan, kritik bir eşikte olunduğu konusunda ikazda bulundu.

Uluslararası toplumun çok kıymet verdiği “kurallara dayalı düzenin” darmadağın olduğuna dikkati çeken Fidan, İsrail’in soykırıma varan saldırganlığının sorunun gerçek tabiatına ait bir farkındalık yarattığına işaret etti.

Dışişleri Bakanı Fidan, “İki devletli tahlili uygulamak için İsrail’in uygun niyetini bekleyemeyiz.” vurgusunda bulundu.

İsrail Parlamentosunun Filistin Devletini ve iki devletli tahlili reddetme kararının gereğince açık olduğunu söz eden Fidan, İsrail’in “açgözlülüğüne” göz yumulmaması gerektiğini lisana getirdi.

Fidan, Memleketler arası Adalet Divanı’nın tavsiye kararı ve 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararının yeni bir kapı açtığını belirterek, “Filistin Devleti BM’nin tam üyesi olmalıdır. Artık maksadımıza bir veto kaldı.” diye konuştu.

Filistin işgalinin İsrail’e hiçbir vakit barış ya da daha fazla güvenlik getirmediğinin de altını çizen Fidan, “Ancak, iki devletli tahlilin uygulanması herkes için kalıcı güvenliği de sağlayacaktır.” dedi.

Fidan, Türkiye’nin daha evvel her iki ülkenin güvenlik gereksinimlerinin karşılanması için bir garantörlük sistemi kurulması teklifini de hatırlatarak, “İki devletli tahlil çok geç olmadan hayata geçirilmelidir.” çağrısında bulundu.

 

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir