Bakanlık haritayı paylaştı! Havadan aşı yapılacak

Yaban hayatında kuduz hastalığı ile uğraş maksadıyla tilki kaynaklı kuduz olaylarının önüne geçmek niyetiyle yapılacak çalışmalar çerçevesinde, 24 Eylül ile 24 Ekim tarihleri ortasında Bilecik’in de dâhil olduğu alanda havadan aşı atımı yapılacağı açıklandı. Bilecik’teki aşı atımı Yenipazar, Gölpazarı, Söğüt ve İnhisar ilçeleri ile kent merkezinin muhakkak kısımlarını kapsayan bölgelerde gerçekleşecek. Ayrıyeten yetkililer tarafından mevzuyla ilgili olarak vatandaşlara yönelik ayrıntılı bilgiler de paylaşıldı.

“TİLKİ YEMİ YERKEN DİŞLERİ İLE AŞININ İÇİNDE BULUNDUĞU KAPSÜLÜ PATLATACAK VE AŞI AĞIZ BOŞLUĞUNA YAYILACAK”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada, “Aşı tilkilerde ağız yoluyla kullanılan canlı bir aşıdır. Tilkiler epey uzak aralıklardan bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm bedene yayılması sonucunda hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır. Bir aşı yemi görürseniz, şayet hala bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise onu öbür şahısların göremeyeceği bir yere hakikat ayağınızla itin. Aşı yeminin kendisi insan sıhhatine ziyanlı değildir lakin dokunmamak en güzelidir. Ayrıyeten insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için cazipliği azaltır. Atılmış bir aşı kapsülü görürseniz kapsüle dokunmayın. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır, bu nedenle Dünya Sıhhat Örgütü tarafından bu durumda yapılacaklarla ilgili çok açık teklifler geliştirilmiştir. Kapsülle temas eden şahısların evvel kapsülle temas eden beden bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa müddette bir sıhhat kuruluşuna başvurması gerekmektedir” sözleri kullanıldı.

“AŞILI YEMLERİN İÇİNDEKİ DOZ, BİR KEDİYİ YAHUT KÖPEĞİ KUDUZA KARŞI AŞILAMAK İÇİN KÂFİ DEĞİL”

Açıklamanın devamında, “Aşılı yemleri kedi köpek üzere hayvanları aşılamakta ne yazık ki kullanamazsınız. Aşı bilhassa tilkiler için geliştirilmiştir. Aşılı yemi köpek ve kediler yerse bir tehlike bulunmamakla birlikte bu hayvanlar sizleri yalarsa bedenin temas eden bölgesinin derhal su ve sabunla yıkanarak en kısa müddette bir sıhhat kuruluşuna başvurulması gerekir. Bu aşı, kedi ve köpeklerde test edilmiştir ve aşı hayvanlar açısından inançlıdır. Fakat; aşılı yemlerin içindeki doz, bir kediyi yahut köpeği kuduza karşı aşılamak için kâfi değil. Bu cinsteki mesken hayvanlarının çok daha yüksek dozlara muhtaçlıkları vardır, bu yüzden insanların köpeklerini oral kuduz aşısı yemleriyle aşılamaya çalışmaları gereksizdir. Bu aşılama çalışmasına nasıl katkı sağlamak için, aşılı yemler dağıtıldıktan sonra başta çocuklar olmak üzere öteki şahıslara aşılı yemlere dokunmamaları ve aşı kapsüllerine ezkaza dokunmaları halinde bu bölgeyi sabun ve su ile yıkayarak derhal bir sıhhat kuruluşuna başvurmaları konusunda bilgi verebilirsiniz. Ayrıyeten kedi ve köpeğiniz varsa bir mühlet dışarı çıkışını kısıtlayabilirsiniz. Böylece tilkiler bulmadan onların bu aşılı yemleri yemelerini önleyebilirsiniz. Aşılı yemlerin büyük bir kısmı 4-5 gün içinde yaban hayvanları tarafından tüketilmiş olacaktır” diye aktarıldı.

“TÜM CANLI AŞILARDA, HELE DE ÇOCUKLAR KELAM KONUSU OLDUĞUNDA ÇOK DİKKATLİ OLMAK GEREKMEKTEDİR”

Son olarak, mevzuyla ilgili olarak şu bilgiler paylaşıldı:

“Aşı, insan dışındaki primatlarda test edilmiştir ve aşılı yemin içinde bulunan dozdan çok daha yüksek dozlarda bile inançlı olduğu görülmüştür. Lakin tüm canlı aşılarda, hele de çocuklar kelam konusu olduğunda çok dikkatli olmak gerekmektedir. Endişelenecek bahis çocuklar aşılı yem bulduklarında, daha da berbatı açılmış bir aşı kapsülü bulduklarında bunu her vakit ebeveynlerine söylememeleridir. Çocukların aslında neyle temas ettiklerinin bilinmesi her vakit büyük kıymet taşımaktadır. Bütün halindeki aşı yemine mi ki bunun hiçbir tehlikesi yoktur. Yemin içindeki aşı kapsülünün içine mi (aşı kapsülün içinde kaldığı sürece hiçbir risk taşımaz), yoksa delinmiş bir aşı kapsülüne mi (kapsülün içinde aşı kalmış mı, kalmamış mı) temas edilmiş? Risk değerlendirmesi için ehemmiyet taşıyan bir husus da temasın tarihidir (temas tarihiyle aşıların dağıtım tarihleri ortasında kaç gün geçmiş?). Beklenen risk, artan vakitle birlikte süratli halde düşüş gösterir. Çok küçük çocuklar ebeveynlerine rastgele bir temas durumunu söyleyemedikleri üzere, her şeyi ağızlarına götürürler. Dikkat edilmesi gereken nokta, aşı yemlerinin (ve bütünlüğü bozulmuş aşı kapsüllerinin) sonunda aslında dağıtılmadıkları yerlere getirildikleridir. Kimi hayvanlar yemleri farklı yerlere taşırlar. Halka yönelik kampanya bu nedenle çok değerlidir. İnsanların bu yemlerin ne olduklarını ve yerde bırakılmaları gerektiğini bilmelidir. Yemleri bahçelerinde bulmaları halinde, yerden alarak direk temastan kaçınarak almalılar. Bir eldiven yahut plastik bir torba ile alın ve imha edilmesi için bir veteriner tabibe yahut sıhhat tesisine götürün. Ayrıyeten Avrupa’da 250 milyondan fazla yem dağıtılmasına ve birçok insanın yemle teması rapor edilmesine karşın aşıyla kuduza yakalanıldığına dair bir olay rapor edilmemiştir.”

Vatandaşların detaylı bilgi, teknik takviye, dilek, şikâyet, talep ve görüşler için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçebileceği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir