Kalıcı makyaj uygulamalarına dikkat! ‘Körlüğe kadar gidebilecek durumlar oluşabilir’

Makyaj uygulamaları toplumda birçok bayan tarafından sıklıkla tercih edilirken uzmanlar, göz sıhhatini korumak için makyaj materyali kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları sıklıkla vurguluyor. Kozmetik eserlerin bilinçsiz kullanımı, hijyene dikkat edilmemesi, kullanılan eserlerin diğerleriyle paylaşılması üzere nedenlerin göz sıhhati açısından risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Arzu Taşkıran Çömez de kıymetli ihtarlarda bulundu. Prof. Dr. Çömez, lens kullanan bireylerde makyaj süreçlerine yönelik bilgi verirken kalıcı makyaj uygulamalarına ait de açıklamalarda bulundu.

Kozmetik eserlerin bayanlar tarafından çok tercih edildiğini fakat kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, şöyle konuştu:

“Makyaj bayanın günlük hayatında çok değerli bir yer tutuyor. Kimi konulara dikkat ettiğimiz sürece çok da bir problem yaşamayabiliriz. Bu konulardan en kıymetlilerinden bir tanesi makyaj materyallerinin şahsa özel olduğunu aklımızda tutmamız lazım. Arkadaş ya da aile bireylerimizle kendi eserlerimizi paylaşmamamız gerekmekte zira bu enfeksiyon riskini epey fazla artırıyor. Bir diğer kıymetli şey de mağazalarda denememiz için verilen eserler, bunların yalnızca bizim için açıldığından ve tek kullanımlık olduğundan emin olmamız gerekir. Kalıcı uygulamalar, bazen kemoterapi ya da çeşitli cilt hastalıkları sonrası kirpiklerini kalıcı olarak kaybetmiş hastalara da uygulandığı için uygun bireyler, uzmanlar tarafından uygun eserlerle steril ortamlarda yapılıyorsa uygulanabileceğini düşünüyorum. Her gün yapılacak bir takma kirpik uygulaması değil vakit zaman gerekli durumlarda uygun olacağını düşünüyorum. Bir grup yan tesirleri, değerli komplikasyonları olabilir. Enfeksiyon bunlardan en değerlisi, kalıcı kirpik kaybı, yani kendi kirpiklerinizi kaybedebilirsiniz. Göz kapağının içe ya da dışa dönmesi görülebilir. Ayrıyeten kalıcı makyaj bir dövme süreci, mikro pigmentasyon dediğimiz bir süreç, bu süreçle göz içinde üveit dediğimiz göz içi inflamasyonu körlüğe kadar gidebilecek durumlar da oluşabilir” dedi.

Makyaj eserlerinin son kullanma tarihlerinin göz gerisi edilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çömez, “Makyaj materyallerinin sıvı içerikli olanlarında belirli bir tarihten sonra mikroplar, mantarlar, bakteriler üreyebilir, son kullanma tarihine dikkat etmemiz gerekiyor. Her eserde olduğu üzere makyaj gereçlerinde de bir son kullanma tarihi var, tahminen birçoğumuz çok dikkat etmiyoruz. 3-6 ay azamî bu mühletler kadar kullanıp sonra atıp muhakkak yeni eserlere geçmemiz gerekiyor zira onları çıkarttığımızda enfeksiyon riskini artıyoruz, tekrar içeriye sokuyoruz. Havadan bile birtakım bulaşlar olabilir. Kontak lens kullanan hastalarda takmadan evvel ellerimizi yıkayıp kurutuyoruz. Sonrasında lensimizi takıyoruz, makyajımızı lensimizi taktıktan sonra yapmamız gerekir. Makyajı çıkartmadan evvel kontak lensimizi çıkartacağız ve makyajımızı bir temizleyiciyle çıkarmamız lazım. Su bazlı yumuşak bir temizleyiciyle yatmadan evvel kesinlikle göz etrafımızı ve yüzümüzü temizlememiz lazım. Bunu yumuşak hareketlerle, ovuşturmadan, çekiştirmeden yapmalıyız zira göz etrafında gözümüzün estetik olarak daha sağlıklı, hoş görünmesini sağlayan bağlar var, onları gevşetmememiz gerekiyor. Makyaj materyallerine bağlı bireye özel birtakım alerjik durumlar oluşabilir. Size güzel gelen bir makyaj materyali bende alerji yapabilir. O yüzden birinci aldığımızda göz etrafına uygulamadan evvel bileğimizin iç kısmında eseri denememiz lazım. Şayet bir alerjik durum oluşmuyorsa göz etrafına uygulamamız gerekiyor. Makyaj yaparken enfeksiyon oluşması durumunda yani beğenilen çapaklanma, uyanma, batma, ışığa hassasiyet üzere bulgular olduğunda öncelikle makyajı sileceğiz. Makyaj yapmaktan bir müddetliğine vazgeçeceğiz. Elimizdeki makyaj materyallerinin maalesef tamamını atacağız. 2 hafta kadar bir tedavi aldıktan sonra yeni makyaj materyalleriyle makyajımıza devam edebiliriz fakat bu basamakta makyaj gereçlerinin büsbütün atılması gerektiğini de söylemek isterim” formunda konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir