6. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali başladı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de Okan Bayülgen moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Yavuz Bingöl, Sema Moritz, Elif Buse Doğan ve Ekaterina Shelehova konuşmacı olarak yer aldı. Şenliğin genel sanat yönetmeni Yavuz Bingöl, şenliğe dünyadan çok değerli sanatkarların katıldığını söyledi.

Bingöl, Türkiye’de klâsik hale gelmiş memleketler arası bir halk müziği şenliği yapmak için yola çıktıklarını belirterek, “Bunca ozanın ve şairin olduğu bu topraklarda halk müziğini gelecek jenerasyonlara taşıyan bir şenlik niye olmasın dedik ve 6 yıl evvel başladık. Bu sene de çok kıymetli sanatkarlar konuğumuz. İran’dan, Kanada’dan ve Almanya’dan çok pahalı isimler bizimle bir arada olacak” dedi.

“KENDİM EĞLENEMİYORSAM ASLA SÖYLEMİYORUM”

Sema Moritz de müziğe çok küçük yaşlarda başladığını söyledi. Moritz, şöyle devam etti:

“Ben şayet bir müzikten kendim eğlenemiyorsam ya da ağlayamıyorsam asla ve kat’a söylemiyorum. Benim için müzik söylemek bir süreç. Çok uzun müddetler çalışıyorum. Çalışmak bir nimet ve çalıştığım şarkıyı çok önemsiyorum. ‘Taş plak sesli kadın’ unvanı bana ben daha tangoları söylemeden evvel verilmişti. Ben buna çok şaşırmıştım zira hayatımda hiç taş plak dinlememiştim. Ondan sonra çok bedelli seslerle tanıştım ve bunların kayıtlarını kendi sesimle kaydettim.”

Elif Buse Doğan da müzik eğitiminin ailede başladığını belirterek, halk müziğinin kelamlı bir kültür olduğunu ve nesilden jenerasyona aktarılması gerektiğini lisana getirdi.

Doğan, konservatuvar eğitiminin kıymetine işaret ederek, “Ailemden yalnızca aşıklık geleneğini öğrenebildim. Sonrasında merakım, ilgim ve yeteneğimin hakikat yönlendirilmesiyle çok önemli şeyler öğrendim. Coğrafyamızın ne kadar güçlü olduğunu ve bunlara bir ömrün yetmeyeceğini görmüş oldum” diye konuştu.

“ÇEVREMDEKİ İNSANLARIN TAKVİYESİ SAYESİNDE BAŞARILI OLDUM”

Ekaterina Shelehova da İstanbul’da konser verecek olmaktan çok büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Çevremdeki insanların hakikat takviyesi sayesinde sanatta başarılı olduğuma inanıyorum. Bu insanların dayanağı olmasıydı sahip olduğum yeteneği geliştirmek konusunda bu kadar başarılı olamazdım” dedi.

Shelehova, 3 yaşında müzik eğitimi almaya başladığını lisana getirerek şunları tabir etti:

“Öğrenmek asla bitmiyor. Aslında bir teknik oturttuktan sonra artık nerede gelişim göstereceğinizi görebiliyorsunuz. Bu sayede yeni şeyler deneyebiliyorsunuz. 10 yıl sonra da ben hala kendimi geliştirdiğim bir yerlerde görebiliyorum. Bu asla bitmeyecek ve nereye gideceğini de kestiremiyorum.”

Festivalde, İran’ın etkileyici seslerinden biri olarak kabul edilen Alireza Ghorbani, 2 Ekim’de de opera sanatkarı Ekaterina Shelehova müzikseverlerle buluşacak.

Festivalin son günü olan 3 Ekim’de ise Oktay Kaynarca, Elif Buse Doğan ve Yavuz Bingöl birebir sahneyi paylaşacak. Konserde konuk sanatçı olarak Sema Moritz dinleyicilerle bir ortaya gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir