Irak’tan Batılı ülkelere uyarı: Bölge tehlikeli bir aşamanın eşiğinde

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ABD Başkanı Joe Biden ve AB ülkelerine bildiri verdiği yazılı açıklama yaptı.

Irak’ın daha evvel İsrail’in savaşı yaymaya çalışmasının doğuracağı sonuçlar konusunda ikazda bulunduğunu hatırlatan Sudani, Gazze savaşının üzerinden geçen 1 yılın sonunda çatışmanın Lübnan’a yayılarak tüm bölgeye yönelik tehdit oluşturmaya başladığını söz etti.

Sudani, “Bölgenin şahit olduğu tehlikeli gelişmeler ışığında, başta ABD Lideri Joe Biden ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm dostlarımıza, bölgeyi ve dünyayı kalıcı savaşlara sürükleyecek, global ekonomiyi sarsacak ve kalkınmayı sekteye uğratacak tehlikeli bir basamağın eşiğinde olduğumuzu söylüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un, İsrail’e silah tedarikinin durdurulması ve savaşın sona ermesi için çalışılması davetine övgüde bulunan Sudani, Macron’un bu durumunun, bölgenin içinde bulunduğu tehlikenin farkında olmasından kaynaklandığına işaret etti.

Irak’ı bu tansiyonun tesirlerinden korumak için çok çalıştıklarını ve bunu başardıklarını kaydeden Sudani, “Mevcut basamakta, sivillerin gaye alınmasının durdurulması ve bölgenin, kazananı olmayacak bir savaştan kurtarılması birinci öncelik olmalıdır” sözünü kullandı.

Sudani, Irak’ın, dost ve kardeş ülkelerle bölgenin ve dünyanın güvenliğini etkileyen çatışmanın yayılmasının önlenmesi ve sükunetin sağlanması için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir