Almanya’nın sınır kontrolleri sonrası Yunanistan’dan Türkiye adımı: AB’den destek istedi

Almanya’nın sistemsiz göçle gayret tedbirlerini açıklamasının akabinde Yunanistan kaygılı. Ülkeye giren sığınmacı sayısının artmasından korkan Atina, AB’den yardım istedi.

Almanya’nın kara sonlarında denetimler başlatmasını eleştiren Yunanistan, Türkiye hududunun daha uygun korunması için AB’den yardım talep etti.

Deutsche Welle’nin Yunan Kathimerini gazetesinden aktardığı habere nazaran, Almanya’nın göç siyasetinde değişikliğe gitmesinin akabinde ülkeye gelecek sığınmacıların sayısının artmasından endişelenen Yunanistan, Türkiye hududunu destek etmeye hazırlanıyor.

Almanya, kendi hudutlarına gelen sığınmacıların Dublin Prosedürü uyarınca AB’ye birinci ayak bastıkları ülkeye gönderilmesini ve sondan geri çevirme uygulamasına başvurulmasını benimsemişti. Bu durumda AB’de birinci olarak Yunanistan’a ayak basan, burada iltica başvurusu yaptıktan ya da iltica başvurusu kabul edildikten sonra Almanya’ya geçen sığınmacıların Yunanistan’a gönderilmesi gündeme gelecek.

Kathimerini’nin haberinde Almanya’da iltica başvurusu yapanlara toplumsal ödeneklerin kısılması üzere uygulamaların da Yunanistan’a girişleri güçlü bir biçimde artırabileceği kaygısına işaret edildi.

‘ŞAMAR OĞLANI DEĞİLİZ’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Alman hükümetinin sistemsiz göçü sonlandırmak üzere açıkladığı yeni tedbirleri eleştirmişti.

Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, Antena televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Şunun açık ve net olarak anlaşılmasını istiyorum: Yunanistan öbür ülkelerin şamar oğlanı olmayacaktır. Diğer Avrupa ülkelerinin benim kanımca yanlış olan siyasetlerinin yol açtığı meseleleri çözecek ülke biz değiliz” tabirlerini kullandı.

Yunan hükümeti, Türkiye hududundaki Merih Irmağına çekilen dikenli telin uzatılacağını ve hudut muhafaza vazifelilerinin en az 150 şahısla destek edileceğini açıklamıştı. Başbakan Miçotakis, kısa müddet evvel yaptığı açıklamada bu plan için AB’den yardım talep etmişti.

Yunan hükümeti, alınan tedbirlerle yalnızca Yunan değil, Avrupa sonlarını da koruduğunu vurguluyor.

AB sınır koruma ajansı Frontex’in datalarına nazaran bu yıl başka Avrupa ülkelerine giden sığınmacı sayısında azalma kaydedilirken Yunanistan’a giden sığınmacıların sayısı yüzde 40’lık artışla 37 bine yükseldi. Fakat Yunanistan’a geçişlerin çok az bir kısmının Türkiye ile kara sonu üzerinden gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bilgilerine nazaran Türkiye ile olan kara hududundan Yunanistan’a bu yıl yalnızca 5 bin kişi geçerken 30 binden fazla sistemsiz göçmen Ege’den deniz yoluyla Yunan adalarına geçmeyi tercih etti. Libya’dan teknelerle Girit Adası’na ulaşanların sayısının da artarak bu yıl 3 bine ulaştığı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir