Arap dünyasına Arapça seslendi: Hamaney’den tüfekli cuma hutbesi

Beş yıl ortadan sonra birinci defa kalabalığa konuşan Hamaney, “Direnişten geri adım atmayacağız” bildirisi verdi. Konuşmasının büyük kısmında Arapça konuşan Hamaney, Müslüman ülkelere birlik daveti yaptı.

‘SALDIRIMIZ MEŞRUYDU’

Hamaney daha evvel, Ocak 2020’de İran’ın, İhtilal Muhafızları Kumandanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesine cevap olarak Irak’taki bir ABD üssüne füze fırlatmasının akabinde cuma namazını kıldırmıştı. Hamaney dün yaklaşık beş yıl sonra İmam Humeyni Camisi’nde verdiği hutbeye elinde tüfekle çıktı.. Büyük bir kalabalığın dinlediği konuşmasında Hamas’ın bir yıl evvel, 7 Ekim’de İsrail’e yönelik baskınının yasal olduğunu söyleyen dini önder, İran’ın 1 Ekim’deki balistik füze saldırısının da büsbütün yasal olduğunu savundu.

‘REHAVETE YER YOK’

İsrail’in Lübnan’ın başşehri Beyrut’a düzenlediği saldırıda öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı anan Hamaney, Lübnan ve Filistin halklarının kendi topraklarını savundukları için suçlanamayacaklarını tabir etti. “Biz geri adım atmayacağız, tıpkı vakit da rehavete de kapılmayacağız” diyen dini önder, İsrail için “Bu rejim habistir, köksüzdür, yapaydır, istikrarsızdır ve sadece Amerikan dayanağıyla ayakta kalabilmiştir. Bu da uzun sürmeyecek” sözlerini kullandı. “İran’ın düşmanı Filistin’in, Lübnan’ın, Irak’ın, Mısır’ın, Suriye’nin ve Yemen’in düşmanıdır” tabirleriyle İsrail’in tüm Müslüman dünyasına düşman olduğunu belirterek, “Kur’an’ın Müslümanlar için siyaseti, Müslüman hükümetlerin birbirleriyle dayanışma içinde olmaları yönündedir” kelamlarıyla Müslüman dünyasını birlik olmaya çağırdı.      

İRAN ASKER GÖNDEREBİLİR

Hamaney’in cuma hutbesi verdiği sırada İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail ordusunun ağır bombardımanla vurduğu Beyrut’a ziyarette bulundu. Arakçi, “Tahran, Beyrut’un sonuna kadar yanındadır” bildirisi verdi. Öte yandan ülke medyasına konuşan İhtilal Muhafızları’ndan yetkililer, İsrail’e karşı savaşında Hizbullah’a yardımcı olmak için Lübnan’a asker gönderme seçeneğinin değerlendirildiğini söz etti. Eski İhtilal Muhafızları kumandanlarından Muhsin Refikdost, Tahran’ın Lübnan ve Golan Tepeleri’ne “gönüllü” kuvvetler göndermeyi düşündüğünü ve tıpkı vakitte Hizbullah içindeki “hainleri” ortadan kaldırmaya yemin ettiğini söyledi. Tuğgeneral İsmail Kovsari de İran’ın “gerektiğinde Hizbullah’ı askeri olarak desteklemeye hazır olduğunu” vurguladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir