Bu hareketler ‘fıtık’ ediyor! Sadece oturmak bile yetiyor…

Fıtık sıkıntısını tetikleyen hareketler, ekseriyetle günlük hayatta sıkça yaptığımız lakin yanlışsız yapmadığımız aktivitelerden kaynaklanır.

Bu hareketler, omurga ve bel bölgesine ziyan vererek fıtık oluşumunu hızlandırabilir ya da mevcut fıtığı daha da kötüleştirebilir. İşte fıtığa ziyan veren kimi günlük hareketler…

AĞIR YÜK KALDIRMA

Günlük hayatta en sık yapılan yanılgılardan biri, hakikat teknik kullanılmadan yük kaldırmaktır. Bilhassa aşağıdaki kusurlar fıtığa ziyan verir:

Ağır bir objeyi belden eğilip kaldırmak omurgaya çok yük bindirir ve disklerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu durum fıtığı artırabilir. Hakikat teknik, dizlerin bükülerek yükün kaldırılmasıdır. Aksi durumda, bel bölgesine çok baskı uygulanır ve bu, fıtık riskini yükseltir.

UZUN MÜHLET BİREBİR DURUMDA OTURMA

Masa başı işler, bilgisayar kullanımı yahut uzun müddet otomobil kullanma üzere aktivitelerde uzun müddet hareketsiz kalmak fıtığı artırabilir. Yanlış oturma konumları bilhassa bel fıtığını kötüleştirir.

Omurgayı desteklemeyen bir oturma durumu, diskler üzerinde baskıya yol açar. Kambur bir halde uzun müddet oturmak, fıtığın ilerlemesine neden olabilir. Sandalyede otururken geriye gerçek kaykılarak oturmak, omurga hizasını bozar ve bel bölgesine çok yük binmesine yol açar.

YUKARIYA UZANARAK BİR ŞEYLER ALMAK

Yüksek bir raftan yahut dolaptan bir şey almak için üst hakikat uzanırken omurga doğal duruşunu kaybedebilir. Bilhassa süratli ve ani yapılan bu hareketler, omurlar ortasındaki disklerin baskı altında kalmasına ve fıtık riskinin artmasına neden olabilir.

YANLIŞ DURUŞ İLE YÜRÜMEK VE AYAKTA DURMAK

Yanlış duruş ve ayakta duruş biçimleri de fıtığa ziyan verir. Gün içinde farkında olmadan omurganızı yanlış konumda tutuyor olabilirsiniz.

Ayakta dururken daima bir ayağa tartı vermek, omurgadaki dengeyi bozar ve bu da fıtık oluşumunu hızlandırır. Düzgün bir duruşla yürümemek, bilhassa bel fıtığını olumsuz tesirler. Bedeni öne yanlışsız eğik tutarak yürümek, omurgaya çok yük binmesine yol açar.

YATAKTA YANLIŞ DURUMDA UYUMAK

Yatarken omurganın doğal eğrisini koruyamamak, fıtığa ziyan verebilir. Bilhassa aşağıdaki ahenge durumları dikkat edilmesi gereken hareketler ortasındadır:

Yüzüstü ahenge durumu, bel bölgesine fazladan baskı uygular ve bel fıtığını kötüleştirebilir. Omurgayı gereğince desteklemeyen yumuşak yataklar, omurganın doğal eğrisini bozarak bel fıtığının ilerlemesine neden olabilir.

ANI VE SÜRATLİ DÖNÜŞLER YAPMAK

Günlük hayatta ani ve süratli yapılan dönüş hareketleri, omurgaya çok baskı uygulayarak fıtığın kötüleşmesine yol açabilir. Bilhassa omuz, bel yahut boyun bölgesindeki ani hareketler disk kaymasına neden olabilir.

ÇOK EĞİLİP KALKMAK

Bahçe işleri, yer silme yahut bir şey toplarken daima eğilmek ve kalkmak, bel ve boyun bölgesine çok yük bindirir. Bilhassa yanlışsız teknik kullanılmadığında bu hareketler, fıtığın ilerlemesine neden olabilir.

UYGUNSUZ AYAKKABI GİYMEK

Yüksek topuklu ayakkabılar yahut destekleyici olmayan düz ayakkabılar, bedenin yükünü düzgün bir biçimde dağıtmasına mani olabilir. Bu da omurga üzerine gereksiz yük bindirerek fıtığa ziyan verebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir