CHP’li Duran Kum’dan dikkat çeken açıklamalar


Nurhan İÇMEZ / TOKAT HABER
TOKAT (İGFA) –
Tokat eski İl Başkanı ve 28. Dönem CHP Milletvekili adayı Duran Kum, Tokat Haber Gazetesi sahibi Kemal Özdilek, ABYB Genel Lider Yardımcısı Yakup Orakçı’yı ziyaret etti. Kum, Tokat’ın yıllardır süregelen ve tahlil bekleyen bir dizi sıkıntısını gündeme getirdi, Tokat’ın sahipsiz kaldığına, kâfi yatırım alamadığına ve ulaşım alt yapısındaki önemli meseleler olduğunu ileri süren Kum, “Beş yıl boyunca Ankara’da vazife yaptım ve bu müddet zarfında Tokat’ın sıkıntılarını daima takip ettim. Ne yazık ki, Tokat yıllardır sahipsiz kaldı ve bu sahipsizlik devam ediyor. Mahallî ve genel idareler, kentimizin meselelerine gereğince eğilmiyor” biçiminde konuştu.

YATIRIMLARIN YETERSİZLİĞİ VE DAĞILIM SORUNLARI
Kum, Tokat’a yapılan yatırımların yetersiz olduğunu ve mevcut yatırımların büyük bir kısmının adil olmayan bir halde dağıtıldığını lisana getirerek, “Tokat’a yapılan her on lira yatırımdan büyük bir kısmı ilçelere gidiyor. Lakin bu yatırımların olumlu sonuçlarını görmek mümkün değil. Bilhassa büyük ilçelerdeki yatırımlar yetersiz kalıyor. Zira şundan, n Zile’ye bakalım. Zile’ye devlet ne yaptı? Gelelim Turhal’a. Turhal’a ne yaptı? Erbaa’ya ne yaptı? Büyük ilçelerden bahsediyorum. Niksar’a ne yaptı? Reşadiye’ye ne yaptı? Bu beş tane büyük ilçemize Merkez içi aslında ortada. O vakit yatırım geldi de ne oldu, ne yaptılar? Onu görmüyor muyuz, burada yaşamıyor muyuz sonuçta? Tamam ben 5 yıldır Ankara’da siyasette genel merkezdeydim lakin sonuç itibariyle benim kütüğümde, konutumda, iş yerimde buradaydı. Sık sık gelip gidiyorum daima. Münasebetiyle bence o bir yanıltma diye düşünüyorum. Yani tokatın hakikaten bir sahibinin olduğunu düşünmüyorum ben. Yani bunu partiye ayrılmaksızını söylüyorum. Yani parlamentoya giden arkadaşlarımız Tokatla bir alakaları kalmıyor. Tokat unutuluyor” dedi.

TOKAT HAVALİMANINDA UÇAK BİLET FİYATI VE SEFER YETERSİZLİĞİ
Tokat’ın ulaşım alt yapısındaki problemler üzerinde de duran Kum, bilhassa Türk Hava Yolları’nın Tokat’a olan sefer sayısının yetersizliğini lisana getirerek, “Şimdi muadil olarak şayet nüfus olarak görürsek Rize ile Tokat’ın nüfusu yaklaşık yarı yarıya. Bir Türk Hava Yolları’ndan yola çıkacak olursak bugün şu anda 14-15 tane sefer Rize’ye inip kalkıyor günlük. Münasebetiyle ancak Tokat şu anda bir tane uçakla yetinmeye çalışıyor ve münasebetiyle bir uçakla yetinmeyi bir kenara bırakalım. Saatleri uygun değil ve Tokat’taki ticarette uğraşan arkadaşlarımız ki en son örneğin geçen bir ticarette uğraşan bir arkadaşım da Sivas’tan iki gün evvel birlikte geldiğimiz bir arkadaşım bana şunu söyledi. Haftanın dört günü, haftanın iki günü ayın dedi, sekiz gün İstanbuldayım, Sivas’tan uçuyorum. Uçak saatlerim Tokat’tan denk gelmiyor dedi. Düşünebiliyor musun? Yani yanı başında yüz kilometre olan bir vilayette uçak saatlerinde sorun yok. Fakat Tokat’ta daima bütün yatırımları bir kenara bıraktım. Uçak saatindeproblem var, uçakta sorun var. Yani Türk Hava Yolları’ndan öteki bir uçak yok. İzmir, Ankara’ya uçak yok. Pegasus gelecek denildi o da yok. İktisat âlâ değil lakin iktisada bak Tokat’ta uçak fiyatları 3.500 liraysa Sivas’ta 1.300 lira. Nasıl olacak bu? O denli de bir fiyat farkı var. Nasıl olacak bu? Geçen Tokat Ticaret Odası Başkanı açıklama yaptı. elimizle ilgili. Kim dinliyor? Tokat unutulmuş bir şehir” diye konuştu.

MHP’NİN TOKAT’TA BELEDİYEYİ KAZANMASI
Kum, seçimlerde MHP adayı Kemal Yazıcıoğlu’nun muvaffakiyetinin altında yatan değerli bir etken olarak, babası eski Vali Recep Yazıcıoğlu’nun halk nezdindeki saygın ismi ve ahde vefa duygusu olduğuna işaret etti. Kum’a nazaran, bu durum Tokat’ta MHP’nin yıllar sonra belediye başkanlığını kazanmasına büyük katkı sağladı.

Kum, mahallî siyasetin sonuçları üzerine yaptığı değerlendirmede, “Tokat’ta 50 yıldır görülmeyen bir durum yaşandı. Milliyetçi Hareket Partisi, Kemal Yazıcıoğlu ile belediyeyi kazandı. Bu, sırf mahallî bir zafer değil, tıpkı vakitte Türkiye’deki genel trendlere de aksi düşen bir sonuçtur, Burada değerli olan, Yazıcıoğlu’nun babası Recep Yazıcıoğlu’nun isminin ve halka hizmet anlayışının hâlâ hafızalardaki yerini müdafaasıdır. Vatandaşlarımız, babasına olan hürmetlerini oğluna oy vererek gösterdiler” dedi. Kum, seçimlerde oy kullanmayanların oranına da değinerek, “Sandığa gitmeyenler şunu söylediler. Ya biz emekliyiz, emekliliğin durumu ortada. İktidar bizim aklımıza dalga geçiyor. Yani reaksiyon olarak işte biz sandığa gitmedi. Yani 109.000 seçmenin 24.000’i sandığa oy kullanmaya gitmedi Tokat’ta. Yani 14 Mayıs 2023 seçimlerinde sandığa giden seçmenler, bu 31 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık 24.000 kişi sandığa gitmedi. Hasebiyle Türkiye’de bir değişimin dönüşümün olması gerektiğine yurttaş inanmıştı. Yani iktidar daima ben yaparım, benden diğeri Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu tavır ve davranışı daima insanları kutuplaştırdı. Tüm vilayetlerde bu yaşandı. İşe gereksinimi var. Belediye gidecekse AK Parti’ye üye olmadan belediyeye gelemezsiniz. Kamu kurumuna girecekse partiye üye oldunuz mu? ” tabirlerini kullandı.

ÜYE SAYISI VE İÇ PARTİ SİYASETLERİ ÜZERİNE ÇARPICI İDDİALAR

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) üye sayıları ve politik yaklaşımlarına tenkitlerde bulundu Kum,. AK Parti’nin üye sayılarının gerçek dışı olduğunu argüman etti: “Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘bizim partimizin şu kadar milyon üyesi var’. Ben bu sayıların gerçek dışı olduğunu il başkanı olduğum dönemlerden biliyorum. Seçmen listelerini alıp, AK Parti’nin insanları kendi üyeleri yapmasına şahit oldum. Hatta CHP’nin seçilmiş vilayet genel meclis üyesini bile AK Parti’ye üye yapmışlardı,” diyerek, bu üye kayıtlarının doğruluğunu sorguladı.

EKONOMİK DURUM VE ESNAFIN ÇEKTİĞİ ZORLUKLAR

Kum, Türkiye’deki ekonomik siyasetlere değinerek, esnafın yaşadığı kasvetleri lisana getirdi: “Ben de bir esnafım ve daima olarak esnafın içinde bulunuyorum. Birkaç yıl evvel çektiğim kredinin taksitlerini bugün ödeyemiyorum. Üstelik, kredi faizlerinin daima artması esnafı daha da mağdur ediyor,” halinde konuştu. Kum, bu durumun esnaflar ortasında önemli rahatsızlık yarattığını ve ekonomik şartların giderek zorlaştığını vurguladı.

İKTİDARIN TASARRUF SİYASETLERİ VE KAMU HARCAMALARI

Eski il başkanı, iktidarın tasarruf tedbirleri ve kamu harcamalarına tenkitlerini sürdürdü: “Parlamentoda milletvekilleri ortasında yapılan tartışmalar, gerçek tasarruf önlemlerinin uygulanmadığını gösteriyor. Gerçek tasarruf önlemleri uygulanırsa, iki yıl içinde Türkiye ekonomik olarak makul bir seviyeye ulaşabilir. Lakin mevcut iktidar, yandaşlara kaynak transferi yaparak kamu kaynaklarını berbata kullanıyor” dedi.

Lokal Seçimler ve Siyasi Değişim

Kum, mahallî seçimler ve politik aday seçim süreçlerine dair de konuştu: “Özellikle Turhal ve Zile’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayları, seçim süreci başlamadan halk ortasında büyük takviye görüyor. Lokal halk, adayların geçmişini ve ticari sicilini göz önünde bulundurarak karar veriyor,” diyerek lokal seçimlerin şeffaflığına vurgu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir