Elektrik sektöründe sel tatbikatı


ARTVİN (İGFA) – Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda Elektrik Kaynaklı Acil Durum Kriz Yönetim Kurulu toplandı. Konsey, Artvin Arhavi’de Kapisre Deresi’nin taşması ve bunun sonucunda Havza Transformatör Merkezi’nin güçsüz kalması senaryosu üzerine bir acil müdahale idaresi gerçekleştirdi.

KRİZ MERKEZLERİYLE İRTİBAT

Bu kapsamda; TEİAŞ, TEDAŞ ve Çoruh EDAŞ’ta kurulan kriz merkezleriyle irtibata geçildi. Böylelikle sel sonucu meydana gelen bir elektrik kesintisi durumunda yapılması gerekenler tartışıldı, aksaklıklar ve eksiklikler not edildi.

YOĞUN YAĞIŞ

Senaryoya nazaran; 29 Mayıs 2024 günü sabahına kadar süren ağır yağış nedeniyle Kapisre Deresi taştı. Su taşkını nedeniyle sabah 09:00’da Artvin Arhavi Havza Transformatör Merkezi’nde açık şalt alanında 50 cm. kapalı şalt alanında ise 20 cm. yüksekliğinde su birikintisi meydana geldi. Bundan ötürü 154 kW fiderlerden başlamak suretiyle transformatör merkezi inançlı sistemleri aracılığıyla güçsüz kaldı. Hava durumunun da ağır yağışlı olduğu bilgisi verildi.

KÖYLER GÜÇSÜZ KALDI

Bölgenin elektrik dağıtım şirketi olan Çoruh EDAŞ, yaşanan sel nedeniyle ilçe merkezinde ve kırsaldaki 30 köyde toplam 16 bin 195 abonenin güçsüz kaldığını kaydetti. Ayrıyeten derenin taşması nedeniyle sınırın birçok noktasında iletkenlerin koptuğu tespit edildi. Sel sebebiyle Arhavi’de dere kenarına yakın yerlerde bulunan ve kent içindeki birtakım trafolar da hasar gördü.

KRİZ MASALARI KURULDU

Olay sonrasında TEİAŞ’ın Erzurum’da bulanan Doğu Anadolu Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü, TEİAŞ 14. Bölge Müdürlüğü, Çoruh EDAŞ ve Artvin Vilayet Müdürlüğü’nde kriz masaları oluşturuldu. Bakanlıkta Elektrik Kaynaklı Acil Durum Kriz Yönetimi Kurulu kriz merkezinde toplandı.

YENİDEN SERVİSE ALINDI

Kurulun uyumunda bölgeye saha müdahale grupları gönderildi. Afet bölgesinde hasar gören tüm alanlara müdahale edilerek kesintinin 16. saatinde bölge tekrar elektriklendirildi. Artvin Arhavi Havza Transformatör Merkezi’nde su tahliye süreci gerçekleştirilerek merkez yine hizmete alındı.

VİDEOLU BAĞLANTILAR

Tatbikatta Çoruh EDAŞ’ın alanda ve masadaki kriz idaresi merkezlerinden tatbikat bölgelerine canlı kontaklar yapıldı. TEİAŞ’ın elektrik kesintisi meydana gelen bölgeye müdahalesi görüntülü temaslarla takip edildi. Çoruh EDAŞ’ın kesintiden etkilenen güç nakil çizgilerine yönelik aldığı aksiyonlar izlendi.

105 İŞÇİ KATILDI

Bakanlık Acil Durum Kriz İdare Stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen tatbikata 105 işçi katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir