Yeni yıla konutta ‘merhaba’ diyeceklerin alışveriş telaşı başladı. Yılbaşı akşamını meskende aile ortasında kutlayacaklar, sayılı saatler kala hazırlıklara sürat verdi. Yılbaşı akşamını konutta geçirecek 4 kişilik ailenin çorba, pilav, salata, ana yemek, meşrubat ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan ‘yeni yıl sofrası’ için yaklaşık 1000 lira harcaması gerekiyor.
Evdeki yılbaşı yemeğinde, sofradan sonra televizyon karşısında atıştırmalık kuruyemiş ve meyve, maliyeti artırıyor. Yılbaşı alışverişini pazardan yapan ailenin harcaması 1 kilogram ay çekirdeği, tuzlu fıstık ve leblebi karışımı için 150 lirayı bulurken, karışıma Antep fıstığı, kaju, fındık ve badem üzere çeşitler eklenince bu ölçü 600 liraya çıkıyor. 1’er kilogram ayva, elma, armut, nar, kivi, mandalina ve portakal üzere meyvelerin tüketilmesi durumunda en az 250 lira harcama yapmak gerekiyor. Meskendeki cümbüşe muz ve ananas üzere meyve çeşitlerinin eklenmesiyle maliyet üst çıkıyor.
Antalya’da çarşı ve pazarda kuruyemiş ile meyvenin kilogram fiyatları; kestane çeşidine nazaran 150 ila 250, ay çekirdeği 120, kabak çekirdeği 400, mısır kavurga 150, fıstık 270, Antep fıstığı 750, fındık 750, leblebi 170, badem 600, kaju 600, ceviz içi 600 liraya satılıyor. Pazar tezgahlarındaki meyvenin kilogram fiyatları ise portakal 40, mandalina 30, hurma 70, ayva 50, elma 30, armut 40, muz 35, ananas 100, nar 50, kivi 100 lirayı buluyor.
3 BİN LİRAYI AŞIYOR
Yeni yılı meskeninde kutlayacak ailenin yaklaşık 1500 lira harcama yapması kaçınılmaz olurken, çeşidi bol sofralar için bu sayı 3 bin lirayı aşıyor. Pazarda kuruyemiş tezgahı bulunan Esin Özçekli, yılbaşı alışverişlerinin satışlara olumlu yansıdığını söyledi. Yeni yılı ailesiyle meskende karşılamak isteyenlerin kuruyemiş tüketimine değer verdiğini anlatan Özçekli, “Müşterilerimiz bütçelerine nazaran alışveriş yapıyor. Genelde karışık çerez satılıyor. Leblebi, fıstık, çekirdek satışı fazla. Geçen seneye nazaran fiyatlar arttı” dedi.