İşgücü Uyum Programı harçlığında artış yolda! Temizlik personeli alımı için MEB’e 30 bin kontenjan

Işıkhan hala günlük 566 lira 73 kuruş olarak belirlenen İşgücü Ahenk Programı harçlığının artırılması için çalışma yaptıklarını da söyledi. Işıkhan, İş Dünyası İstişare Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Işıkhan, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nca atanacak olan 30 bin paklık personeline ait sorulan soru üzerine, “30 bin kontenjanı Ulusal Eğitim Bakanlığımıza tahsis ettik. Şartlarını valiliklerimiz belirliyor, işbirliği içerisinde” açıklamasında bulundu. Bakan Işıkhan, günlük 566 lira 73 kuruş olarak belirlenen İşgücü Ahenk Programı harçlığının az bulunduğuna ait sorusya ise, “Ücretin artırılması noktasında bir çalışma içerisindeyiz” karşılığını verdi.

İstihdamda zirve

Işıkhan istişare toplantısında yaptığı konuşmada da “İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar sonucunda istihdam sayımız son datalara nazaran 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi doruğunu yenilemiş bulunuyor. İşsizlik oranımız da son 15 aydır tekli hanelerde. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaşlarımızın sayısı bu yıl 1 milyonu geçti” dedi.

Işıkhan, patronların talebi üzerine başlatılan “Aday Havuz Sistemi” çalışmasını sonuçlandırdıklarını kaydederek, “Aday Havuz Sistemimiz ile artık patronlarımız İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek, onlara sistem üzerinden ileti gönderebilecek ve davet edebilecekler” sözlerini kullandı. TOBB ile imzalanan protokolle bayan istihdamını ön plana aldıklarını kaydeden Işıkhan, “Şubat ayında Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle hayata geçirdiğimiz İş Müspet Programımız ile 485 bin bayanı çalışma hayatına kazandırdık” bilgisini verdi.

‘Ücret tavanı’ talebi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise toplantıda, “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Emsal bir durum SGK prime temel tavan fiyatında yaşanıyor. Tavan fiyat geçmişte taban fiyatın 5 katı olarak uygulanırken bugün 7.5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net fiyatları artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime temel fiyat tavanının tekrar düzenlenmesini talep ediyoruz. Siparişlerinin azalmasına bağlı olarak üretimleri ve satışları düşen firmalarımızın istihdamlarını koruyabilmek için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi periyodunda olduğu üzere, fazla prosedüre tabi tutulmadan, devreye alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir