Kürekle köpekleri öldürmüşlerdi: Suça meyilli değillermiş

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde sıhhat teknisyeni Murat Bacak’ın köpeğe kürekle vurup öldürmesi ve Sefa Çakmak’ın da hayvanı sürükleyip götürmesine dair imajlar, geçen yıl 24 Kasım’da toplumsal medyada paylaşıldı. Tıpkı yıl 16 Kasım’da yaşandığı belirtilen olayın imajları, yansılara neden oldu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada Murat Bacak ve Sefa Çakmak, ‘Bir konut hayvanı yahut evcil hayvanı taammüden öldürme’ hatasından tutuklandı. Bacak ve Çakmak hakkında, 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

İddianamede, olayın nasıl yaşandığı anlatıldı. Ölen köpek için ‘can dostumuz’ vurgusu yapılan iddianamede, “Hayvan barınağında gerçekleştiği tespit edilen olaya ait 11 saniyelik imajda personel olarak çalışan kuşkulu Murat Bacak’ın, elinde bulunan kürekle 3 sefer sert formda köpeğe vurduğu, yeniden tıpkı yerde çalışan başka kuşkulu Sefa Çakmak’ın, köpeği yakalama aparatıyla tuttuğu ve hayvanın kaçmasına mani olduğu, Murat Bacak’ın köpeğe 3 kere kürekle vurduktan sonra, köpeğin hareketsiz halde yere yığıldığı, Sefa Çakmak’ın hareketsiz kalan köpeği sürükleyerek kenara yanlışsız çektiği imajlarda köpek tarafından yapılan bir akın olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

1’ER YIL 3’ER AY HAPİS

Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, 2 Ocak’ta görülen birinci duruşmada tahliye edildi. 20 Ocak’taki 2’nci duruşmada ise mahkeme heyeti, Murat Bacak ile Sefa Çakmak’a 1’er yıl mahpus cezası verdi. Heyet, daha sonra bu cezayı ‘nitelikli hal’den 1’er yıl 6’şar aya çıkarttı. Sanıkların pişmanlık duyması nedeniyle cezayı 1’er yıl 3’er aya indiren heyet, kararın açıklanmasını ise geri bıraktı.

GEREKÇE AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında verilen kararın münasebetini açıkladı. Kararda, “Sanıkların atılı cürümden alt huduttan uzaklaşılmak için cezalandırılmalarına, Murat Bacak ve Sefa Çakmak’ın isimli sicil kayıtlarında sabıkalarının bulunmadığı, Bacak ve Çakmak’ın basamaklarda alınan savunmalarında üzerlerine atılı hatası kabul ettikleri ve aksiyonları nedeniyle pişmanlıklarını lisana getirdikleri, sanık Bacak ve Çakmak’ın rehabilitasyon merkezinde ya da dışarıda rastgele bir suça karıştığına ya da rehabilitasyon merkezinde hayvanlara husus aksiyona benzeri diğer hareketleri olduğuna dair bir beyan ya da dokümanın belgeye yansımadığı, bu prestijle sanıkların suça meyilli bir kişiliğe sahip oldukları kanaatine varılmadığı, ayrıyeten cezaevinde tutuklu olarak kaldıkları müddet de göz önüne alınarak sanıkların bir daha cürüm işlemeyecekleri konusunda olumlu bir kanaate varılmıştır” denildi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir