Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan o iki il için yeni açıklama: Hatay’da yaşananlar tekrarlanabilir!

T24 Haber Merkezi

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana için bir kere daha sarsıntı ihtarında bulundu. “Mersin ve Adana ortak bir bahtı paylaşıyor. Her iki vilayette sıvılaşma ve çok sarsıntı sıkıntıları mevcut” diyen Prof. Dr. Ercan, iki vilayetteki yapılaşmaya dikkati çekti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mersin Objektif’e yaptığı açıklamada, “Mersin ve Adana ortak bir mukadderatı paylaşıyor; her ikisinde de çok katlı binalar inşa ediliyor. Bu yapılar çoklukla ağır ve inançlı olmayan bir biçimde inşa ediliyor. Her iki vilayette sıvılaşma ve çok sarsıntı problemleri mevcut. Zelzele dalgaları, üst yapıyı 2 ila 4 kat büyüterek yansıtma sorunu yaşıyor. Bu nedenle Mersin ve Adana’nın zelzele hassasiyeti hayli yüksektir. Bilhassa Mersin’in Mezitli – Tece bölgesinde birçok bina hasar görmüş durumda, çatlaklar ve yıpranmalar kelam konusu. Mersin ve Çukurova bölgeleri, Hatay’daki yerleşimlerle benzerlik gösteriyor; münasebetiyle Hatay’da yaşananlar Mersin ve Adana’da da tekrarlanabilir” dedi.

Mersin’in plansız bir halde geliştiğine işaret eden Ercan, “Neredeyse her yüklenici istediği yapıyı inşa edebiliyor. Bu çarpık yapılaşmanın sebeplerinden biri, sarsıntı yönetmeliğinin ihmal edilmesi ve jeofizik biliminden gereğince faydalanılmamasıdır. Kat yüksekliğine Belediye Meclisi karar veriyor, lakin bu meclis uzman bireylerden oluşmuyor. Halbuki ki bu çeşit kararları bir jeofizik mühendisi vermelidir. Mersin ve Adana’da hemen ayrıntılı bir inceleme yapılması gerekiyor” tabirlerini kullandı.

Ayrıca, Türkiye’nin artık bir sarsıntı endüstrisi kurması gerektiğini söyleyen Ercan, “Deprem Bakanlığı gibi bir oluşumun gereksiz olduğunu düşünüyorum. Her olayda yeni bir bakanlık kurulamaz. AFAD ve Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu konuda yeterlidir. Yasalar ve yönetmeliklerimiz epey düzgün, kıymetli olan bunların uygulanmasıdır” sözlerini kullandı.

Bölgede incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ercan, Mersin ve Adana’da yapılan yüksek katlı binalara reaksiyon göstererek, “Bu bir intihardır, inanılır üzere değil” demişti. Ercan’ın toplumsal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar dikkati çekmişti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan bölgede günlerce çalıştı, iki kente zelzele uyarısı yaptı: Bu bir intihardır, inanılır üzere değil!

TIKLAYIN – Prof. Dr. Naci Görür, o vilayetleri uyardı: O fay zelzele üretti üretecek, 7’nin üzerinde bekliyorum!

TIKLAYIN – Prof. Dr. Ercan “2 sarsıntı bekliyorum” dedi: İstanbul’un en riskli ilçeleri hangileri?


 

Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman’ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet’e sadık beşerler yok


 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir