Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: İşte İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçesi

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yıl dönümü nedeniyle Çekmeköy Belediyesi ve Çekmeköy Kent Kurulu iş birliğiyle “Çekmeköy’ün Depremselliği ve Zelzele Dirençli Çekmeköy” başlıklı bir konferans düzenlendi. Aktiflik, Turgut Özal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi ve Türkiye’nin önde gelen jeologlarından Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy’ün zelzele riski ve mümkün İstanbul sarsıntısı hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Prof. Dr. Görür, Çekmeköy’ün İstanbul’un öteki ilçelerine nazaran yer açısından daha inançlı olduğunu lisana getirdi.

Çekmeköy’ün yer yapısının, zelzeleler sırasında yapısal hasarı azaltacak nitelikte olduğunu tabir eden Görür, bu durumun ilçenin zelzele güvenliği açısından kıymetli bir avantaj sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat sarsıntılarında büyük bir felaket yaşadığımız yanlışsız lakin asrın felaketi olduğuna ben katılmıyorum. Bundan daha büyük zelzeleler oldu. 9 şiddetinde hatta 9 şiddetinin üzerinde zelzeleler oldu. Bizim sarsıntımız 7.8 düzeyinde oldu. Hasebiyle büyük bir zelzele geçirdik. Bu zelzeleye karşı hazırlıksız olduğumuz için çok insan kaybımız oldu, büyük bir yıkım yaşadık” dedi.

Görür, şunları söyledi:

“Şimdi İstanbul zelzele bekliyor bunu biz 1999 zelzelesinden sonra çabucak ilan ettik. Ortadan 25 sene geçti, siz bana bir bilim adamı olarak sorsanız İstanbul sarsıntıya hazır mı? Karşılık hayır fakat İstanbul’da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı fakat yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz münasebetiyle İstanbul bu sarsıntıya hazır değil. İstanbul’da bu sarsıntı Marmara denizinin içerisinde olacak bu sarsıntı kesinlikle olacak sebebi şu 1912 yılında Marmara’nın batısında Tekirdağ Şarköy’de zelzele oldu. 1999 yılında da Kocaeli Değirmendere zelzelesi var. İkisinin ortası 160 KM de 1766 yılında beri sarsıntı yok.

Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayı desek Marmara Fayı olağan sarsıntı üretme dönemi tekerrürü 250 sene, 1766’nın üzerine 250 sene koyduğumuzda 2016 yapar. Fayın zelzele üretme, tekerrür etme vakti da dolmuş. Bir de burası sismik boşluk batısında 1912 de sarsıntı olmuş. Doğusunda sarsıntı olmuş Kocaeli sarsıntısı 1999 yılında ikisinin ortası boşluk. Kesinlikle kırılması gerekir, Bu durumda İstanbul’u zelzeleye hazırlamak lazım.

İstanbul’u sarsıntıya hazırlamak arbedeyle gürültüyle olmaz. Vatandaşın can güvenliği, çoluğu, çocuğu buna hiçbir vakit da cevaz vermez. Büyük zayiat vermememiz için hükümetiyle, muhalefetiyle, halkıyla kol kola gitmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak İstanbul’u sarsıntıya hazırlarız. Bunu yapmazsak da emin olun işi beceremeyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir